Диета без диета

Разкъсването на мрежата от ежедневни навици е най-сигурният път към устойчиво отслабване.

Искате да отслабнете?

Забравете за силата на волята, за пресмятането на калориите, ограничаването на въглехидратите и насилието върху мускулите. Те почти винаги свършват с провал.

Но ако се освободите от “капана на навиците”, които представляват ежедневието ви, ще отслабнете завинаги.

Мислите си да минете на диета след преяждането по празниците? Ако искате да отслабнете завинаги, това е най- лошото, което можете да направите. Разбира се, с изключение на шоколадчетата Марс, диетите са най-неефективното средство за отслабване, измислено от хората. Поне 95% от хората на диета след година се оказват точно толкова, а понякога и повече дебели.

Ако някоя от диетите действаше така, както обещава рекламата и, епидемията на затлъстяването отдавна щеше да бъде победена в цял свят. Но повече от две трети от възрастното население на Великобритания например има излишно тегло или затлъстяне. За последните 25 години числото на случаите на затлъстяване е пораснало с повече от 400%. Всяка пета англичанка е на диета, този показател важи и за подрастващите момичета.

За да се напечелят през сезона, когато хората си позволяват излишно да си угаждат, а после се изтезават с упреци, в най- скоро време ще бъдат публикувани стотици “ чудотворни “ диети. Всяка от тях ви обещава да свалите много килограми в рекордно къс срок. Но ако наистина искате да отслабнете, игнорирайте преувеличенията. Диетите са змийската отрова на 21 век. Ако в света имаше справедливост, аз щях да бъда изключително дебел. Ям като гладна мечка, но винаги съм бил строен. Би трябвало да се търкалям като коледна пуйка по Оксфорд стрийт. За щастие, не е така. Винаги съм смятал за причина късмета си, генетиката и бързия метаболизъм.

Миналата година научих истината. Професор Бен Флетчер и д-р Карен Пайн, които изследват психологията на затлъстяването са открили нещо забележително. Слабите по природа хора и тези, които имат излишни килограми, не се различават твърде по това, което ядат, а по това, дали са роби на тайни навици. Преяждането е страничен ефект, симптом на нещо по- дълбоко.

Според тяхната теория, когато се откажат от тези тайни навици, хората по естествен път отслабват до идеалното си тегло. Когато са проверили теорията си на страдащи от затлъстяване доброволци, те са открили, че може да се отслабне просто като се откажеш от навиците си. Диетата се оказала излишна. Веднага се появило названието “Диета без диета”.

В хода на клиничните изпитания програмата им помагала на хората да отслабват с около килограм и половина на седмица. Забележителното е, че пониженото тегло се запазвало дълго след като пациентите завършвали 28 дневната си програма. В много от случаите отслабването продължавало, докато фигурата не ставала идеално здрава. Някои от участниците в клиничните изпитания отслабнали с повече от 18 кг. и запазили това си тегло.

Оказва се, че главното в диетата без диета е отказът от навици, които карат хората да преяждат. И колкото и да е странно, това може да се постигне, ако ходиш на работа по друг маршрут или цял ден не пускаш телевизора.

На пръв поглед диетите изглеждат привлекателни. Авторите на диети твърдят, че потребявайки по- малко калории, вие ще се доберете до енергийните запаси на организма и ще отслабнете. Индустрията на диетите се върти около това наблюдение не едно десетилетия. В действителност е почти невъзможно да пазиш диети повече от няколко седмици или месеци. Проблемът не е в силата на волята, а в биологията. Милиони години еволюция са ни научили да търсим и да употребяваме храна- затова и природата ни е дала чувство за глад. Но зад чувството за глад може да стои нещо по- голямо, отколкото естественото желание да хапнеш. Навиците, емоциите, очакването, социалните условия и големият психологически багаж в комбинация може да породят “ лъжлив глад”. На практика това означава, че върху избора и изяждането на вечерята влияят десетилетия, формиращи психологическия багаж.

В голяма степен той се създава от навиците. С течение на годините те се напластяват. Слой след слой, навиците формират вашето поведение. Те се поддържат един друг. Един навик води до друг, който стартира трети, а той- четвърти. Психолозите наричат такова поведение “ верижна реакция на навиците”, която се заплита в “ мрежа на навиците”. Харесва ни или не, по оценките на психолозите, средният човек прави това или онова по силата на навиците си през 85% от времето.

Огледайте живота си. Винаги ли спите на същата страна на леглото? Ставате ли в едно и също време? Винаги ли правите секс в един и същ ден от седмицата / и в една и съща поза/? Ходите ли по едно и също време до тоалетната? По един и същ път ли отивате на работа? А на работа винаги ли пиете от една и съща чаша? Винаги ли седите на едно и също място по време на съвещанията? Да питам ли още?

Сега екстраполирайте всички тези навици върху храната и процеса на хранене. Колко пъти сте започвали да хапвате сладки, а след минути сте осъзнавали, че сте го опустошили наполовина? Това е навик. Може би сте свикнали да ядете чипс пред телевизора, да пиете чаша бира или вино преди вечерята. Това са навици. Често, абсолютно несъзнателно, добавяте ненужни калории, без да получавате никакво удоволствие, а вместо това- излишни килограми. Ситуацията се усложнява и от факта, че почти всичко в съвременния свят води до формиране на навици. Разходете се по централните улици- и ще видите едни и същи магазини, които продават едни и същи стоки. Телевизията и вестниците произнасят едни и същи заклинания, стимулиращи потреблението. Всички тези сигнали, взети заедно, задействат каскада от умствени и физически навици. Нас буквално ни програмират да ядем и пием прекалено много.

Всичко това звучи подтискащо, но може да се разкъса мрежата на навиците, да се освободим и да започнем да отслабваме. Ако вие всеки ден пренебрегвате навиците си, те бързо ще загубят своята сила. От всеки навик в частност човек лесно може да се откаже. Тяхната сила е в психологическата връзка помежду им. Огромното количество връзки прави силна мрежа. Тя обаче има слаби места. Ако се откажете от простите навици, свързани с лошите навици, цялата структура ще се разпадне. А ако се откажете от навиците, които ви карат да преяждате, вие, естествено, ще започнете да отслабвате.

Това означава неголеми постъпателни промени във вашия живот. Всеки ден трябва да правите нещо по различен начин- например на път за работа да се спрете и да се огледате настрани, а не да бързате да влезете в офиса. Да отделите няколко секунди, за да разгледате цветята в парка и листата на дърветата, да подадете на някое бебе пръста си, за да се хване, да обърнете внимание на това, как изглежда любимият ви човек, какъв цвят имат очите на приятеля ви, да видите пълната луна в нощното небе.

Да, ако се спрете и започнете да получавате удоволствие от живота, това ще ви помогне да свалите излишни килограми. И това ако не е промяна към по-добро!

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!