Радостина Тодорова

Психолог и Психотерапевт

Паническа атака

Да те обземе паника, да се чувстваш тревожен или нервен, всичко това са емоции, които всеки от нас изпитва в ежедневието си. Учените са установили, че чувството на паника е естественият отговор, който нашият мозък дава при среща с външна заплаха или стресиращо събитие.

Ние хората, често преминаваме през стресиращи ситуации и събития, така че не е необичайно такива събития и преживяванията, свързани с тях да отключат панически атаки у нас. Когато внезапно и без видима причина сме обхванати от страх и този страх е съпроводен с конкретна физическа реакция в тялото ни, то тогава можем да говорим за паническа атака. Много често хората изпитват един или два епизода на панически атаки, които отминават от само себе си и никога не се повтарят.

Но кога можем да говорим за паническо разстройство?
Кога случването на паническите атаки може да стане причина за безпокойство?

Когато паническите атаки се повтарят без видима причина, или пък когато започнат да пречат на ежедневните ни дейности е необходимо да им обърнем по-сериозно внимание. Тогава често можем да говорим за наличието на паническо разстройство.

Паническото разстройство е вид тревожно разстройство, при което човек изпитва внезапни и повтарящи се панически атаки. В повечето случаи те започват без видима причина и нямат определен ход на действие. Не съществува единна причина за съществуването на паническо разстройство, но част от изследванията намират връзка с генетична обремененост и със средата, в която човек съществува. Например, ако едно дете отрасне в среда, където и двамата родители проявяват тревожност и изпитват паника за ежедневни неща от живота, то шансовете такова дете да изпитва същите страхове и тревоги са сравнително високи.

Освен факторите свързани с генетиката и средата, съществуват и други такива, които правят индивида по-податлив и склонен да преживява панически атаки. Част от тези фактори са: преминаване през стресиращи и травматични събития в живота, по-чувствителен, сензитивен или склонен към негативизъм темперамент, промени във функционалността на мозъка, употреба на психо активни вещества. Въпреки, че има безброй проучвания за проследяване на точните причини за паническа атака, изследователите все още не знаят кога тялото ще премине в състояние на паника и кое ще възприеме като индивидуална причина за опасност или заплаха. Не е необичайно хората които изпитват паник атаки да се опитват да облекчат симптомите си, като използват наркотици и алкохол. Но докато тези вещества могат да донесат временно облекчение, то в дългосрочен план само могат да влошат симптомите.

Най-лошият компонент от изпитването на паническата атака е нейната непредвидимост, която може да добави още един слой страх и тревога в живота на човека. В някои случаи хората са толкова уплашени да не получат паник атака, че започват да избягват места, хора и ситуации които могат да предизвикат атаката.

Симптомите на паник атаката понякога могат да бъдат сбъркани със симптомите на сърдечен удар или инсулт и включват следното:

– стягаща болка в гърдите
– чувство на замаяност
– изтръпване или гъделичкане в части от тялото;
– трудности при дишане
– потене и горещи вълни
– силно сърцебиене

Често срещано е да имате чувство, че губите контрол когато изпитвате паник атака. Обикновено атаката продължава от 5 до 10 минути и след това симптомите отшумяват. Ефектът след това обаче може да продължи до няколко часа, като тялото ви се чувства изтощено и уморено. Последващите ефекти може да са замаяност, главоболие, потрепване или треперене на тялото, силен страх и чувство на идваща заплаха, чувство на отдалеченост от ситуацията. Въпреки, че може да не се чувствате така в момента, е важно да знаете, че паник атаките не са животозастрашаващи – те не могат да ви убият. Въпреки това повтарящите се паник атаки не бива да остават нелекувани, тъй като рано или късно те ще понижат качеството на живота ви и с времето могат да се влошат. Съществуват начини да се успокоите по време на паник атака. Съществено важно е да говорите с вашия лекар, да потърсите психолог или пък друго медицинско лице, с което да споделите симптомите си. С подходящата форма на лечение, често комбинация от медикаменти и психотерапия, паник атаките напълно могат да бъдат излекувани, така че да си върнете предишния живот. Самодиагностицирането не е добра идея, най-важната стъпка, която трябва да предприемете е да потърсите специалист и професионална помощ.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!