Радостина Тодорова

Психолог и Психотерапевт

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство е вид тревожно разстройство, което се отличава с наличието на повтарящи се натрапливи мисли, страхове, мании и действия, чиято безсмисленост или нереалистичност човек осъзнава, но въпреки това не е в състояние да контролира.
Тревожността и нервността, пораждащи се от тези мисли, води до спешна необходимост от извършването на определени ритуали, или компулсии. Те се изпълняват в опит за предотвратяване или премахване на завладяващите мисли. Въпреки че ритуалът може временно да намали тревожността, човек го изпълнява отново, когато въпросните мисли се „завърнат“.
Този цикъл на обсесивно-компулсивно разстройство може да прогресира и продължи часове, което значително нарушава нормалните всекидневни дейности.

Експертите определят следните най-често срещани натрапливи мисли и страхове:

– страх от замърсяване или заразяване с микроби;
– страх от причиняване на вреда на друг човек;
– страх от грешка;
– страх от неудобни и смущаващи ситуации или социално неприемливо поведение;
– страх от лоши или греховни мисли;
– желание за ред, симетрия или точност;
– прекалено чувство на съмнение и необходимост от постоянно успокоение.

Основно компулсиите са свързани с:

– многократно къпане, взимане на душ или измиване на ръцете;
– отказ от ръкуване или докосване на дръжките на вратите;
– многократна проверка – например заключена ли е вратата, изключена ли е печката;
– непрекъснато броене, умствено или на глас, при изпълнение на рутинни задачи;
– постоянно подреждане по определен начин;
– консумация на храни в определен ред;
– повтаряне на специфични думи, фрази или молитви;
– изпълняването на задачи определен брой пъти.
Въпреки че точната причина за тревожното разстройство не е напълно изяснена, според проучвания състоянието може да се дължи на комбинация от биологични фактори и фактори на околната среда.
Изследване установява връзка между ниските нива на невротрансмитера серотонин и развитието на обсесивно-компулсивно разстройство. Според учените дисбалансът на серотонина засяга областта на мозъка, която се занимава с преценката и планирането, и тази, която обработва съобщенията, свързани с движението на тялото.
Друго проучване открива връзка между определен тип инфекция, причинена от бактериите стрептококи (Streptococcus), и обсесивно-компулсивното разстройство. Според учените, ако инфекцията не се лекува, освен до развитието на тревожното разстройство, може да доведе и до други нарушения при децата.

Съществуват и стресови фактори от околната среда, които могат да предизвикат обсесивно-компулсивно разстройство при хора със склонност към развитие на състоянието. Някои от тях могат да доведат до влошаване на симптомите. Тези фактори включват:
– неправда, злоупотреба;
– житейски промени;
– заболяване;
– загуба на любим човек;
– промени или проблеми, свързани с работата или образованието;
– проблеми във взаимоотношенията.

Счита се, че най-ефективният подход за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство съчетава лекарства с когнитивна поведенческа терапия. Целта на този вид терапия е да помогне на страдащите от състоянието за откриването на начини за изправяне срещу страховете и намаляване на тревожността, без извършване на компулсии. Терапията също се фокусира върху намаляване на преувеличеното или натрапливо мислене.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!