Радостина Тодорова

Психолог и Психотерапевт

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивна поведенческа терапия е психотерапевтичен подход, насочен към решаването на проблеми, свързани с дисфункционални емоции, поведения и възприятия чрез целево-ориентирана и систематична процедура. Тя е един от видовете психотерапевтични методи доказала ефективността си при широк кръг разстройства и проблеми и затова е сред най-модерните и предпочитани към момента.

Основава се на теорията, че поведението и емоциите отчасти се причиняват от когнитивни процеси, които човек може да се научи да променя. Когнитивната поведенческа терапия използва принципите на модификацията на поведението за установяване на протичащите в пациента познавателни процеси и за идентифициране на тези от тях, които могат да причинят проблеми. За намаляване на нежелателните когниции има предлагане на нови познания и начини на мислене относно проблема и за тяхното укрепване се използват поведенчески техники. Към тях спадат:

1. Регистриране на желателните и нежелателни познания и отбелязване на условията, при които те се появяват.

2. Моделиране на нови познания.

3. Използване на въображението за онагледяване на начина, по който новите познания могат да се свържат с желано поведение и емоционално благосъстояние.

4. Практическо прилагане на новите познания в действителността така, че да станат обичаен начин на мислене на клиента.

Ако искате да си запазите час за консултация с психолог Радостина Тодорова, моля обадете се на

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!