Радостина Тодорова

Психолог и Психотерапевт

Депресия

Чувствате умора, тъга…Непрекъснато плачете. Вече нищо не ви е интересно. Събуждате се все по-рано. Отслабнали сте. При наличието на тези симптоми вашият лекар поставя диагнозата „депресия”. За болест в истинския смисъл ли се касае? Възможно ли е тя да протича тежко? Може ли да бъде излекувана? Какви средства за лечение съществуват? Тези въпроси често ми задават хората, търсещи помощ и консултация. Ще се опитам да отговоря, защото знам, че за да се преодолее депресията трябва да се „разбере” 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕПРЕСИЯТА?

Много хора, когато са тъжни или потиснати, казват, че са „депресивни”. За разлика от епизодите на тъга или самота, които всеки от нас преживява в даден момент, депресията е заболяване в истинския смисъл на думата, характеризиращо се с определени симптоми. Те могат да продължат няколко седмици или няколко месеца и дават отражение върху всекидневния ни живот.

ДЕПРЕСИЯТА ГЕНЕТИЧНА БОЛЕСТ ЛИ Е?

Изглежда има някакъв наследствен фактор сред многобройните случаи на депресия. За децата, родителите, братята и сестрите на лица, страдащи от депресия, съществува по-висок риск в сравнение с останалите, за които няма такива данни. Колкото по-близко е родството, толкова по-висок е рискът и вие да се разболеете от депресия. Но „семейният” характер на депресията не означава обезателно, че съществува ген за болестта. Членовете на едно и също семейство, освен влиянието на гените, търпят въздействието и на други фактори като взаимоотношения в семейството, възпитание и др. Следователно е трудно да се определи границата между ролята на генетиката, значението на семейната среда и преживяванията в миналото ви.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ, ОБУСЛАВЯЩИ ДЕПРЕСИЯТА?

Не винаги съществува обяснение за възникналата депресия. Само при 10% от депресивните пациенти могат да се открият точните причини. При случаите без очевидно причинно-следствена връзка често се упреква съществуващо биологично предразположение. Всъщност депресията възниква при наличие на подчертана чувствителност спрямо външни фактори и събития (както скорошни, така и травматични събития от миналото ви), от една страна и от друга страна, върху предразполагащ биологичен терен.

СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ РИСКОВИ ФАКТОРИ?

В повечето случаи – да.
Например:
– Загуба на близък човек
– Емоционална раздяла
– Безработица
– Пенсиониране
– Внезапна поява на на сериозна телесна болест(рак, мозъчен инсулт, инфаркт)
– Професионално свръх натоварване
– Предшестващи неблагоприятни житейски събития или хронични семейни проблеми
– Злоупотреба с алкохол или наркотици

КОИ ХОРА СТРАДАТ ОТ ДЕПРЕСИЯ?

Депресията може да засегне всеки, независимо от възрастта, професионалното му или социално обкръжение, а и без значение е дали живее в град или на село.
Въпреки това обаче жените са по-застрашени. Те боледуват от депресия два пъти по-често от мъжете. Съществуват и определени професионални рискови категории. Чиновниците и хората извършващи физически труд, жените домакини, безработните по-често страдат от депресия в сравнение с останалите. Живеещите сами – поради развод или раздяла с партньора си, особено ако са по-възрастни, също се представят с повишен риск. Депресията засяга всички възрасти – от детска до напреднала. Но все пак тя е най-често срещана при лица между 18 и 45 години.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ СИМПТОМИ?

Често първият белег надепресията е промяна в обичайното настроение, а именно загуба на интерес към харесвани преди занимания, поява на смущения в съня и апетита. Депресивният човек изпитва силна и постоянна тъга, има песимистични мисли, губи интерес към заобикалящата го среда, като цяло демонстрира небрежност, отпуснатост и понижена способност да организира ежедневието си. Тези симптоми са придружени отниска себеоценка и могат да доведат до изява на чувство за вина или обида. Понякога внезапно появили се мисли за смъртта могат да прераснат в намерения за самоубийство. Физическата и интелектуална дейност са забавени, концетрацията е затруднена, преобладава чувството на умора,намалява сексуалното влечение. Като цяло сънят е нарушен, най-често с ранно сутришно събуждане. Нерядко депресията се съпътства от тревожност, израз на страховете и лоши предчувствия.
Могат да се появят и различини телесни оплаквания като сърцебиене, спазми, световъртеж и главоболие и др.

КОГА Е НАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ ПРОВЕДЕ КОНСУЛТАЦИЯ?

Депресията е болест в истинския смисъл на думата и е съпроводена от реално съществуващо страдание, което неможе да се преодолее с помощтта на волята. Безсмислено е да се чака депресията да си „отиде” сама. Необходимо е медицинска или психологична помощ и колкото по-рано започнат грижата и лечението, толкова по-ефикасни ще са те. Важно е да се консултирате с лекар или психолог при промяна на настроението, безпричинно смущение в съня, загуба на интерес към ежедневието, необичайни затруднения при справяне с ежедневните задачи, необясними болки, както и при наличие на оплаквания, продължаващи няколко седмици или повтарящи се регулярно. Понякога всъщност хората от вашето обкръжение са тези, които забелязват промяна в поведението ви.

МОЖЕ ЛИ ДЕПРЕСИЯТА ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАНА?

Да, депресията е лечимо заболяване.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!